Aktuelnosti

6. Kongres preduzetnica Jadransko-jonskog područja

  • 12.12.2011.

U Splitu je 3. i 4. novembra 2011. godine održan VI Kongres preduzetnica Jadransko-jonskog područja, pod pokroviteljstvom predsjednika republike Hrvatske Dr. Ive Josipovića. Kongres je potvrdio potrebu za sastajanjem, razmjenom iskustava, umrežavanjem, međusobnim olakšavanjem rada i jačanjem žena u preduzetništvu. Tema ovogodišnjeg kongresa bila je "Umrežavanje – jedan od instrumenata uspjeha", i u skladu sa tim Jadranka Radovanić, predsjednica Foruma, Kruga i ŽK Split, kao cilj istaknula je uspostavljanje što veće i jače mreže preduzetnica za njihov bolji rad i poslovanje.


Organizatori ovogodišnjeg kongresa bili su Forum jadransko-jonskih privrednih komora (iz čijeg je rada i proizišao sam kongres), Hrvatska privredna komora Split (institucija koja je 2001. inicirala osnivanje Foruma koji danas okuplja 38 regionalnih privrednih komora i institucija iz sedam zemalja jadransko-jonskog područja) i Privredna komora Srbije.

Kongres je održan uz podršku Ministarstva privrdede, rada i preduzetništva, kao i organizacije Hrvatskog udruženja poslovnih žena Krug. U radnom dijelu kongresa Daša Dragnić s Ekonomskog fakulteta u Splitu održala je interaktivno predavanje, istraživanje o iskustvima umrežavanja samih učesnica kongresa pod nazivom "Stvaranje mreže za budući razvoj". Mary Ann Rukavina Cipetić predstavila je GTF - Regionalni centar za jednakost polova, koji od osnivanja 1999. godine radi na eliminisanju polne nejednakosti, kao i na zapošljavanju žena i njihovom osnaživanju u preduzetništvu, u regiji jugoistočne Europe. Luciana Frontini, ispred AIC Foruma, govorila je o mogućnostima koje pruža mreža te je predstavila Ugovore za umrežavanje, novi model povezivanja firmi koje postoje pri Privrednoj komori Ancone. Ugovori za umrežavanje, izrađeni u skladu s italijanskim zakonima, omogućavaju povezivanje firmi iz različitih sektora. Kao novi oblik umrežavanja Ugovori nude nove i veće mogućnosti za firme, smanjuju dodatne troškove, olakšavaju nastup pred bankama, omogućavaju lakše dobijanje kredita te bolje plasiranje usluga. Prikazan je pregled stanja ženskog preduzetništva u zemljama Jadransko-jonske regije i u cilju boljeg upoznavanja i povezivanja preduzetnice su održale individualne prezentacije. Na ovom Kongresu Asocijaciju poslovnih žena Crne Gore, njenu misiju, ciljeve i aktivnosti predstavila je Mirjana Paunović. Jedan od najvažnijih zaključaka Kongresa je da je potrebno nastaviti s daljom organizacijom kongresa, kao mjesta upoznavanja, povezivanja, informisanja ali i ugodnog druženja preduzetnica.