Aktuelnosti

Održan okrugli sto "Podrška ženskom preduzetništvu i ekonomsko osnaživanje žena"

  • 03.12.2010.

U organizaciji Asocijacije poslovnih žena Crne Gore "Poslovna žena" i UNDP, danas je u hotelu "Crna Gora" održan okrugli sto na temu "Podrška ženskom preduzetništvu i ekonomsko osnaživanje žena". Okrugli sto organizovan je s ciljem sagledavanja problematike koja se odnosi na stanje ženskog preduzetništva u Crnoj Gori, ulogu, značaj i perspektive razvoja biznisa vođenog od strane žena, kao i mogućnosti kreditnih i drugih vidova podrške za start-up preduzeća. Namjera organizatora bila je da otvorenim dijalogom predstavnika privatnog i javnog sektora pruži doprinos svim budućim aktivnostima koje će pomoći ekonomskom osnaživanju žena, otvaranju novih radnih mjesta, razvoju preduzetništva i ukupne ekonomije Crne Gore. U prilog tome, promovisana je i brošura "Principi osnaživanja žena" koju je objavila Asocijacija poslovnih žena Crne Gore, uz podršku UNDP.


Stručni skup su otvorili Milosava Žugić, predsjednica "Poslovne žene" i Miodrag Dragišić, šef UNDP sektora za razvoj društva, a uvodna izlaganja imali su: Suad Numanović, ministar rada i socijalnog staranja, Dragan Lajović, direktor Investiciono razvojnog fonda, Predrag Mitrović, predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore i Benjamin Klinger, šef kancelarije GTZ-a za ekonomski razvoj i zapošljavanje. Moderator okruglog stola bila je Danijela Laketić, član Upravnog odbora i jedan od osnivača Asocijacije poslovnih žena Crne Gore.

Sa skupa u hotelu "Crna Gora" poslata je poruka da stvaranje pravne i političke klime koja će stvoriti uslove za brže pokretanje, razvoj i rast preduzeća vođenih od strane žena treba da bude svojevrsan zajednički projekat i zadatak za naredni period. Ocijenjeno je da žensko preduzetništvo i ekonomsko osnaživanje žena predstavljaju svojevrstan lobi za stvaranje korisne poslovne klime, brži privredni razvoj, smanjenje siromaštva i nezaposlenosti, postizanje rodne ravnopravnosti, kao i uspješniji proces EU integracija Crne Gore. Zato jedan od prioriteta institucija sistema treba da bude stvaranje kvalitetnog pravnog okvira, dalji rad na usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa evropskim standardima i vrijednostima, kao i rad na jačanju kapaciteta za njihovu implementaciju. Konačno, stimulisanje "ženskog aspekta" preduzetništva i njegovog razvoja pomoći će izgradnji društva koje počiva na socijalnoj sigurnosti i koheziji, većoj zaposlenosti i održivom privrednom rastu.

U okviru diskusija koje su vođene istaknuta je potreba za snažnijom podrškom postojećim i potencijalnim preduzetnicama, ženama menadžerkama, političarkama i ženama na pozicijama donošenja odluka, za podsticajnim mjerama ekonomskog osnaživanja žena i kvalitetnijom promocijom njihovih individualnih inicijativa.

Na skupu u Podgorici promovisana je i brošura "Principi osnaživanja žena" (dva izdanja – na crnogorskom i na engleskom jeziku) koju je objavila Asocijacija poslovnih žena Crne Gore, uz podršku UNDP.

Učesnice okruglog stola u Podgorici bili su predstavnice privrednog sektora, uspješne poslovne žene iz Crne Gore, kao i predstavnice ministarstva finansija, Sekretarijata za razvoj preduzetništva Opštine podgorica, Odbora za žensko preduzetništvo PKCG, Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća i ZZZCG.