Aktuelnosti

Obilježen početak realizacije projekta “Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu” (Green Transition of Women Entrepreneurs in the Balkans – G-FEB)

  • 28.02.2024.

Transnacionalnim sastankom koji je održan u februaru 2024. godine uTirani u organizaciji AAIE Albanija, obilježen početak realizacije projekta “Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu” (G-FEB — Green transition of Female Entrepreneurs in the Balkan).


Sastanak je okupio projektne partnere i pružio im priliku da razmjene iskustva o trenutnoj situaciji u oblasti zelene ekonomije, stručnog obrazovanja i budućim zajedničkim aktivnostima na projektu.

Projekat pod akronimom G-FEB finansiran je od strane Erasmus + programa Evropske unije u okviru poziva ERASMUS-EDU-2023-CB-VET i ima za cilj unapređenje sistema obrazovanja i stručnog osposobljavanja (VET) na Balkanu, kroz kreiranje inovativnih, tržišno orijentisanih edukativnih rješenja, koja će promovisati razvoj zelenih i održivih vještina među preduzetnicama, prižiti im mogućnost stručne edukacije u navedenim segmentima i umrežavanje. Projekat je fokusiran na izazove koji postoje na Balkanu i Turskoj, a koji obuhvataju nizak kvalitet obrazovanja i stručnog osposobljavanja, visok nivo nezaposlenosti, posebno žena i ranjivih kategorija, neusklađenost vještina sa potrebama tržišta rada, nedostatak zelenih inicijativa.

U naredne dvije godine projekat će realizovati Udruženje poslovnih žena Grčke (SEGE) u partnerstvu sa Asocijacijom poslovnih žena Crne Gore, Udruženjem poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, Asocijacijom poslovnih žena Sjeverne Makedonije, Udruženjem industrijskih ekologa iz Albanije, Ekonomskom komorom žena Albanije, Udruženjem preduzetnica iz Turske (KAGIDER) i Institutom za karijerno obrazovanje Best iz Austrije.

Dodatno, implementacija ovog projekta će unaprijediti kvalitet i relevantnost sistema obrazovanja i stručnog osposobljavanja (VET) razvijanjem responzivnijih i inkluzivnijih mehanizama koji zadovoljavaju potrebe tržišta rada kroz saradnju i razmjenu dobrih praksi među pružaocima usluga u segmentu stručnog obrazovanja, poslodavcima, kreatorima politika i ostalim zainteresovanim stranama. Projekat će podržati razvoj inovativnih nastavnih programa, metoda i alata za pružanje usluga u segmentu stručnog obrazovanja, tržišno specifičnih obrazovnih rješenja i kroz kreiranje online platforme omogućiti kontinuirano učenje i umrežavanja žena u čitavom regionu Balkana i Turske.

Kroz unaprijeđenje vještina, kompetencija i stavova sadašnjih i budućih preduzetnica, jačanje saradnje i razmjenu između različitih aktera u preduzetničkom ekosistemu, projekat G-FEB će doprinijeti društvenom i ekonomskom razvoju regiona Balkana.

Green transition of Female Entrepreneurs in the Balkan region G-FEB