Aktuelnosti

Počela s radom Asocijacija poslovnih žena Crne Gore

  • 21.12.2009.

U prostorijama Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena novoosnovana Asocijacija poslovnih žena Crne Gore "Poslovna žena". O ciljevima osnivanja, radu i budućim aktivnostima "Poslovne žene" koja je formirana uz podršku UPCG i Njemačkog društva za tehničku saradnju (GTZ), na konferenciji su govorili: - Milosava Žugić, predsjednica "Poslovne žene" - dr Milica Vuksanović, predsjednica Skupštine "Poslovne žene" - Vladimir Čurović, generalni sekretar UPCG - Benjamin Klinger, šef kancelarije GTZ-a za ekonomski razvoj i zapošljavanje - Karin Dahlhoff, predstavnik GTZ-a – kacelarija za ekonomski razvoj i zapošljavanje


Formirana od strane dvanaest vlasnica, direktora i menadžera preduzeća iz Crne Gore, "Poslovna žena" predstavlja dobrovoljno, nevladino, nepolitičko i neprofitno udruženje. Interes osnivača je da udruženim snagama i prezentovanjem potreba i razvojnih mogućnosti članica, pomogne unapređenju poslovanja, jačanju ženskog biznisa, povezivanju poslovnih žena na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom planu, razmjeni znanja i iskustva, kao i realizaciji zajedničkih projekata. U cilju podrške ženskom aktivizmu ovog tipa, predstavnici Asocijacije poslovnih žena uputili su danas poziv relevantnim institucijama, vladinom, nevladinom i privatnom sektoru da pomognu kvalitetnim inicijativama postojećih i potencijalnih preduzetnica, a time i jačanju ukupnog ženskog preduzetništva u našoj zemlji. Na taj način, kako je istaknuto na konferenciji, zajednički napori i sprovedene aktivnosti za rezultat mogu imati dodatno snaženje postojećih preduzetnica, ali i veću motivisanost nezaposlenih žena da se kroz priliku za samozapošljavanje i one okrenu pokretanju sopstvenog biznisa. Konačno, to je način i da se pomogne ne samo budućem položaju žene u društvu već, zahvaljujući toj istoj ženi-preduzetnici i ženi-menadžeru, i ukupnoj crnogorskoj privredi.

U narednom periodu "Poslovna žena" planira niz aktivnosti koje će, između ostalog, podrazumijevati organizovanje baze podataka o poslovnim ženama u Crnoj Gori, realizaciju edukativnih programa obuke na teme od značaja za pokretanje i vođenje biznisa, rad na dobijanju novih tehnologija i znanja neophodnih za uspješno upravljanje i razvoj poslovanja, te pružanje podrške profitabilnim, kreativnim i specijalizovanim projektima svojih članica. Svjesni značaja procesa evropskih integracija za crnogorsku privredu i sopstveno poslovanje, "Poslovna žena" je pokrenula inicijative koje za clij imaju uspostavljanje veza sa sličnim udruženjima u regionu, a namjera je da se u skorije vrijeme realizuje saradnja i sa udruženjima koja posluju u Evropi i svijetu. Na taj način, preko mreže ženskih organizacja, asocijacija želi da pomogne uključivanju "Poslovne žene" i njenih članica u odgovarajuće projekte i kreditne linije evropskih i međunarodnih specijalizovanih programa, organizacija i institucija.

Osnivači Asocijacije poslovnih žena Crne Gore "Poslovna žena" su: Milosava Žugić, direktor RK "Nikšićanka", dr Milica Vuksanović, direktor i osnivač biohemijsko-mikrobiološke laboratorije "Dr Vuksanović", Željka Karanikić, vlasnik "The Kvartal Group", mr Danijela Laketić, direktor "Atlas penzije", Tatjana Mitrović, suvlasnik "MP Marketinga" i osnivač Fondacije "Miloš Sekulić", Svetlana Uljarević Čukić, direktor i vlasnik "Atela", Ljubica Kostić Bukarica, direktor i suvlasnik "M.A.S. Code", mr Milena Raičković, generalni sekretar CTU, Mirjana Paunović, osnivač i direktor "Pamarka", Ratka Mandić, direktor "Atlant Agenta", mr Snežana Šćepanović, direktor prodaje AD "Stadion" i Zvezdana Oluić, PR menadžer UPCG.